1320X318 header kliniki LENTARIS

1320X318 header kliniki LENTARIS

ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑ ΛΙΘΙΑΣΗ

Η λιθίαση – ο σχηματισμός λίθων σε νεφρά, ουρητήρα, ουροδόχο κύστη, ουρήθρα – αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να εξελιχθεί σε μια ιδιαιτέρως επώδυνη πάθηση με κολικούς νεφρού κλπ.

Ο Χειρουργός-Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Λεντάρης διαθέτει σημαντική εμπειρία τόσο στη διάγνωση της λιθίασης αλλά και στην επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισής της, φαρμακευτικής ή επεμβατικής.

Μέτα τη φυσική εξέταση, τη λήψη ιστορικού και τον απεικονιστικό έλεγχο αξιολογείται η κατάσταση του ασθενούς και διαμορφώνεται το θεραπευτικό πλάνο με στόχο την απομάκρυνση των λίθων, τον τερματισμό του πόνου και την αποφυγή υποτροπής.

Μέθοδοι αντιμετώπισης λιθίασης

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την λιθίαση με πρώτη την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής (μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη σε συνδυασμό με α-αποκλειστές) με στόχο τη διευκόλυνση της αποβολής των λίθων από το σώμα.

Αν δεν επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και ο ασθενής έχει έντονα συμπτώματα (πόνο, απόφραξη, φλεγμονή), ο Χειρουργός-Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Λεντάρης εισηγείται και εφαρμόζει την ενδεδειγμένη επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης από τις ακόλουθες:

Διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL):
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που εκτελείται υπό γενική αναισθησία και ενδείκνυται σε περιπτώσεις μεγάλων και πολύπλοκων λίθων. Κατά τη διαδικασία PCNL, γίνεται μια μικρή τομή στην πλευρά της πλάτης, κάτω από το θώρακα, μέσω της οποίας εισέρχεται στο νεφρό, εντοπίζει την πέτρα στα νεφρά και στη συνέχεια τη διασπά χρησιμοποιώντας μια πηγή ενέργειας, όπως ακτίνα λέιζερ ή υπέρηχο.

Ενδοσκοπική λιθοτριψία:
Κατά την ενδοσκοπική λιθοτριψία ο ουρολόγος εισάγει μέσω της ουρήθρας και κατόπιν της ουροδόχου κύστης ένα ειδικό ενδοσκόπιο (ουρητηροσκόπιο) μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο λίθος, στον ουρητήρα ή στα νεφρά. Στη συνέχεια ο λίθος κατακερματίζεται με τη χρήση λέιζερ και τα θραύσματα απομακρύνονται. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική ή γενική αναισθησία.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς εξέρχονται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα.