1320X318 header kliniki LENTARIS

1320X318 header kliniki LENTARIS

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΡΧΕΩΝ

Ο Χειρουργός-Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Λεντάρης διαθέτει σημαντική εμπειρία τόσο στη διάγνωση των παθήσεων των όρχεων, όσο και στην επεμβατική αντιμετώπισή τους όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στις παθήσεις των όρχεων συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος των όρχεων, η κιρσοκήλη και η υπογονιμότητα.

Καρκίνος των Όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένας σχετικά σπάνιος τύπος κακοήθειας με γενικά καλή πρόγνωση.

Συνήθως, ο καρκίνος των όρχεων εντοπίζεται για πρώτη φορά ως μια ανώδυνη μάζα στον όρχι που στη συνέχεια ελέγχεται ακτινολογικά. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορεί να γίνει με ένα απλό υπερηχογράφημα του όρχεος και αιματολογικές εξετάσεις για τη μέτρηση καρκινικών δεικτών.

Η αρχική επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο των όρχεων περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και του προσβεβλημένου όρχεος, η λεγόμενη ριζική ορχεκτομή. Ο Χειρουργός-Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Λεντάρης αναλαμβάνει την επέμβαση μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική χώρα και στη συνέχεια αποφασίζει για πιθανή περαιτέρω θεραπεία (χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία), ανάλογα με τα αποτελέσματα της ιστοπαθολογικής εξέτασης του όγκου που αφαιρείται κατά την ορχεκτομή.

Ο καρκίνος των όρχεων έχει πολύ υψηλά ποσοστά ίασης που αγγίζουν το απόλυτο όταν ο όγκος εντοπίζεται εγκαίρως. Ακόμα και σε πιο προχωρημένα στάδια, ωστόσο, εξακολουθεί να έχει καλύτερη πρόγνωση από άλλους τύπους κακοήθειας.

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη αφορά στη διόγκωση των φλεβών στο όσχεο και αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας στον άνδρα. Προκύπτει ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας στις φλέβες που αιματώνουν τον όρχι και μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην παραγωγή, την κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος.

Συνήθως, η κιρσοκήλη δε χρειάζεται θεραπεία και αρκεί μια παρακολούθηση. Στην περίπτωση προβλημάτων γονιμότητας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση, την οποία αναλαμβάνει ο Χειρουργός-Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Λεντάρης .

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα, πάθηση που επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών μπορεί να οφείλεται σε διάφορα υποκείμενα αίτια, όπως ορμονικές διαταραχές, γενετικές ανωμαλίες, κιρσοκήλη, τραυματισμοί ή καρκίνος.

Ο Χειρουργός-Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Λεντάρης μετά από ενδελεχή εξέταση του ασθενούς και του ιστορικού του προτείνει την ενδεδειγμένη θεραπεία με στόχο την αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης με την υφιστάμενη ποιότητα σπέρματος. Διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές υπογονιμότητας είναι:

  • Ορμονοθεραπεία
  • Φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση λοιμώξεων και την αύξηση της παραγωγής σπέρματος.
  • Χειρουργική αντιμετώπιση, π.χ. στην περίπτωση που η υποκείμενη αιτία της υπογονιμότητας είναι η κιρσοκήλη ή η απόφραξη ορχικών αγωγών λόγω τραυματισμού ή βασεκτομής.
  • Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου, μια μορφή τεχνητής γονιμοποίησης κατά την οποία τα ωάρια αφαιρούνται από τις ωοθήκες της γυναίκας σε καθένα εξ αυτών εγχέεται ένα μόνο σπερματοζωάριο.