1320X318 header kliniki LENTARIS

1320X318 header kliniki LENTARIS

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την πλειοψηφία των ανδρών σε κάποια εποχή της ζωής τους (συνηθέστερα μετά τα 45 έτη), ειδικά αν δεν ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή/και πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο. Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής και την ψυχολογία του ασθενούς, ο οποίος αναζητά άμεση λύση στο πρόβλημά του.

Ο εξειδικευμένος Χειρουργός-Ουρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Λεντάρης προβαίνει στην ορθή διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας και των αιτίων της και προτείνει την ενδεδειγμένη κατά περίπτωση αντιμετώπισή της.

Αίτια στυτικής δυσλειτουργίας

Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την στυτική δυσλειτουργία είναι πολλοί και γι αυτό εκτός από την κλινική εξέταση από τον Χειρουργό-Ουρολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Λεντάρη μπορεί να χρειαστούν μια σειρά αιματολογικών, απεικονιστικών και άλλων εξετάσεων ώστε να αποσαφηνιστεί το αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ενδεικτικοί παράγοντες μπορεί να είναι: στενώσεις στα αιμοφόρα αγγεία του πέους, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ορμονικές διαταραχές (πχ έλλειψη τεστοστερόνης), παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή, μέχρι σοβαρά προβλήματα υγείας και επεμβατικές θεραπείες στο ουρογεννητικό σύστημα.

Άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να διαταράξουν την στύση είναι: Νόσος Πάρκινσον, καρδιακή νόσος, διαβήτης, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος, κατάθλιψη και/ή άγχος, προβλήματα με την πήξη του αίματος, υπέρταση, αρθρίτιδα, προβλήματα του θυρεοειδούς, άσθμα και υπνική άπνοια.

Αντιμετώπιση στυτικής δυσλειτουργίας

Η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας συνδέεται ευθέως με την αιτία που την προκαλεί. Αν υπάρχει υποκείμενη νόσος, το θεραπευτικό πλάνο περιλαμβάνει την αντιμετώπισή της (π.χ. μείωση της αρτηριακής πίεσης, αντιμετώπιση στενωμένων αγγείων, κλπ.)

Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα λύνεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, σε συνδυασμό με δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής (τακτική άσκηση, διακοπή καπνίσματος, αποχή από το αλκοόλ και διατροφή φτωχή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες).

Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως περιλαμβάνει έναν τύπο αναστολέα φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5), όπως η σιλδεναφίλη ή η ταδαλαφίλη.

Στην περίπτωση ορμονικού προβλήματος (πχ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης) το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με χορήγηση της συγκεκριμένης ορμόνης.

Αν η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε υπάρχει η επιλογή της χρήσης αλπροσταδίλης, η οποία εγχέεται απευθείας στο πέος χρησιμοποιώντας μια μικρή, λεπτή βελόνα ή μια συσκευή κενού.

Αν κριθεί απαραίτητο, υπάρχει η εναλλακτική της χειρουργικής εισαγωγής πεϊκής πρόθεσης.

Η εισαγωγή πεϊκής πρόθεσης πραγματοποιείται από τον Χειρουργό-Ουρολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Λεντάρη μέσω μιας τομής στο όσχεο που δεν αφήνει σχεδόν καμία ουλή. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα, ενώ η επάνοδος στις σεξουαλικές επαφές γίνεται περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Η πρόθεση λειτουργεί υδραυλικά με τη μετακίνηση υγρού από μια δεξαμενή που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά προς το πέος. Χρησιμοποιώντας μια αντλία, ο ασθενής μετακινεί το υγρό, επιτυγχάνοντας ένα άκαμπτο πέος την επιθυμητή στιγμή. Η αίσθηση, το άγγιγμα και ο οργασμός δεν επηρεάζονται μετά την εισαγωγή της πρόθεσης.

Πολυμέσα